krasiva

Zvezdaš stida

krasiva | 12 Februar, 2013 18:09

   Kao dečak sam voleo sport, nisam pronalazio drugačije oblike telesne kulture, i nisam imao taj stepen svesti da prepoznam šta bi to moglo biti zanimljivije ispunjenom, patološkom duhu čoveka koji teži nadmetanju.
   Kao student, sa kolegama prateći košarkašku utakmicu Crvene Zvezde preko TV-a , umalo se nisam potukao sa "vatrenim" "delijom" od drugara, zato što sam smatrao da huligane koji su istu prekinuli treba sankcionisati batinama, zatvorom i osudama. Izgleda da nisam dovoljno, ne dovoljno jako, navijao za Zvezdu. Takođe, rekao sam da ne bih praznio podivljalu tribinu, već ostale delove hale, a njih ostavio da svoj šou prikazuju policiji, konjici, uz zatvorene sve izlaze. Neredi su nastajali uvek kada je tim Crvene Zvezde gubio od Partizana, ili nekog drugog tima, verovatno da se ne bi došlo do konačnog rezultata.
    I danas sam navijač Zvezde, ali samo zato što mi je to uspomena detinjstva, i o sportu imam drugačije mišljenje. Imam drugačiji odnos prema nečemu što se zove pobeda, i ne bih voleo da je u svom životu ostvarim. Ti mladi ljudi, bez životne i kulturne samosvesti, postaju anominirana masa. A u nečemu što nastaje kao posledica, zamršeno društveno klupko sukoba, igrači tog istog kluba odlaze rulji na noge, na Kalemegdan, toj istoj dehumanizovanoj bombi nasilja i nereda, lišenoj ispravnog cilja, da proslave...pobedu. 

Komentari

Re: Zvezdaš stida

3msc | 12/02/2013, 18:13

Što bi se ti stideo toga, to je njihova sramota. Uostalom, postoje i gore stvari.

Zvezdaš stida

krasiva | 12/02/2013, 18:52

3msc:
Sramota je svih nas, i konačno celokupnog našeg društva. Kroz ovu priču želeo sam da pokažem nužnost promene nas, jer mi kreiramo društvo, u svima nama leži jedan veliki problem, a pre svega se ogleda u tome da smo društveno "ograđeni", nezainteresovani, i da prosečan građanin u svojoj zamisli nema perspektivu budućnosti. O ovim stvarima, taj isti, počeće da razmišlja tek kada sebe, tj.svoju porodicu izvodi na put. Ti isti navijači, koji su lomili, stvarali haos, sada predstavljaju društvo tih igrača, a ti igrači kao da u sebi nemaju zrno svesti i odgovornosti. Zato se javlja stid, i tačno je da postoje gore stvari, ali se njihov uzrok može determinisati u ovim "malim" stvarima.

Re: Zvezdaš stida

pitija | 12/02/2013, 22:10

večeras sam o toj temi popričala sa učenicima - kažu svi su dužni da na vaspitanju mladih porade, pa htedoh i ja, ali i sad sam kao pokisla od razočarenja kad čuh kako neki navijači razmišljaju, kako drugi ćute a kako mi treći rekoše kako ja to ne razumem - tu sreću od koje žive bar mesec dana jer su je dugo čekali.

Zvezdaš stida

krasiva | 13/02/2013, 11:07

pitija:
Tu sreću, zvanu pobeda. Kao što sam i rekao u tekstu, treba im izbaciti pobedu iz glave, jer jedna pobeda, znači i jedan poraz.

Re: Zvezdaš stida

misha | 26/02/2013, 18:09

Sve velike stvari su jednostavne! I ja mislim da bismo bili zdravije društvo ako bismo promenili prvo te neke "male stvari" kod nas... Puno boljih ljudi- bolja i Srbija! Ali, još će puno vode proteći Moravom...
Pozdrav krasiva i očekujem češće postove!!!:)

Zvezdaš stida

krasiva | 26/02/2013, 18:24

misha:
Prestali smo da vodimo računa o sebi. Nemamo viziju onoga šta za sebe želimo, racionalnost da odvojimo vrednosti. Hvala, nadam se i ja! :-)

Re: Zvezdaš stida

http://resumeperk.com/blog/11-signs-of-reliable-resume-writing-companies/ | 24/10/2017, 14:26

In addition, I said that I would not notice an exciting discussion, but the rest of the hall, and left them to show my police show, cavalry, and close all the outputs.

Re: Zvezdaš stida

http://smartessayrewriter.com/blog/page/10/ | 27/10/2017, 13:55

it's great, because sport is life. to be healthy, you need to monitor your physical condition

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb