krasiva

Svetlost naše istorije

krasiva | 28 Decembar, 2011 16:59

 "Mislim da je većina "velikih ljudi", pisaca, umetnika, pa i sportista i političara, u sebi sadržala ili sadrži osobenost kabalizma. Možda u njemu i leži koren vizije, snage, samopouzdanja, zavisno kog gledamo. Bili bi bolji ljudi, društva bi bila bolja kada bi bila svesna naše "male prirode"..."

   Njegova vizija trenutka, i opstanka, bila je naša crta istorije. To vreme svi jako poštujemo, ne mogu reći i volimo, jer u tom vremenu svi su nas voleli, a mi smo za tu ljubav dali ono nemerljivo, ono što nam niko ne može vratiti. Zbog tog vremena, nekada u bližoj prošlosti, mi smo umeli da precenimo sebe, i dali za pravo da se pozivamo na isto, delima koja su nas tamnila. Predstavljam vam "diva" našeg veka i postojanja.

Živojin Mišić

   To što je bio trinaesto dete u porodici uticalo je na formiranje njegove "životne škole", koja, naraštajima u futuri, može biti ogledalo svega što u životu žele postati. Počeo je kao pastir, izložen nemaštini i neprilikama sa varoškom decom zbog seljačkog porekla, a postao glavnokomandujući oficir Prve armije tokom Kolubarske bitke, gde se njegova slava pečati. Prva armija se, od vojske u rasulu, pretvorila u formaciju sposobnu za borbu, a rizik insistiranja na dubljem povlačenju, vojvoda je pretvorio u najveću pobedu u srpskoj istoriji.

   Tri kćeri, tri sina, i trideset tri odlikovanja!

  Taktika borbe Kolubarske bitke u modernoj istoriji sastavni je deo vojno-edukativnog programa nekih, industrijski, najrazvijenijih zemalja danas.

   Kada bi takvu ličnost ubacili u ovo vreme, ili nešto ranije (videćete i zašto) dobili biste sledeće.

   Pokazuje nam ulogu svestranosti, uticaj obrazovanja i upotrebe znanja, osobinu skromnosti našeg života, dok je njegov, dovoljan da bi bio ispunjen pastirstvom, siromaštvom, gimnazijom, Vojnom akademijom, vođenjem armije, predavanjem na Akademiji i.. slavom srpskog naroda. Njegovi osećaji, svakako su bili izoštreni.

Vojvoda Živojin Mišić

Komentari

Re: Svetlost naše istorije

roksana | 28/12/2011, 17:09

Trinaesto dete! Hmm!!! To je da se zamisliš, zar ne!?

Re: Svetlost naše istorije

razmisljanka | 28/12/2011, 18:15

razmisljanka

Vovoda je rođen u selu Struganik, odakle je moja baba. Moram priznati da osećam ponos zbog toga, iako nismo nikakav rod. :-)

Re: Svetlost naše istorije

sanjarenja56 | 28/12/2011, 19:32

Dobrica Ćosić ga opisuje kao "Bubicu" od koje je majka mislila da ništa ne kože biit...zato je moj idol.
A ti bi mogao da pokupiš svoju čestitku, CCCccc...

Re: Svetlost naše istorije

biljanak | 28/12/2011, 20:28

Klanjam se.

Re: Svetlost naše istorije

luna71 | 28/12/2011, 22:20

luna71

"Njegovi osećaji, svakako su bili izoštreni".....svakako jesu, jer ne bi postao to sto jeste da niej tako...izuzetna licnost...

Svetlost naše istorije

krasiva | 29/12/2011, 09:06

roksana:
:-) To je da se poistovetiš ;-) Ili da poželiš da pretekneš (čak je i Vojvoda imao manje) ;-)

Svetlost naše istorije

krasiva | 29/12/2011, 09:09

razmišljanka:
I bilo je "rotkve strugane" ;-))
Nema šta, vizija..to su ti koreni razmišljanko (jesam li pravilno rekao ;-) ) :-)

Svetlost naše istorije

krasiva | 29/12/2011, 09:25

Sanjarenja56:
Kaže se, da od onih od kojih se očekuje samo tišina, dobiju se najviši dometi.
Probudio sam se ;-) Uzeo čestitku!

Svetlost naše istorije

krasiva | 29/12/2011, 09:32

biljanak:
Klanjam, poštujem, i nezaboravljam!

Svetlost naše istorije

krasiva | 29/12/2011, 09:38

luna71:
Izuzetna ličnost..izuzetna istorija!

Re: Svetlost naše istorije

baddancer | 29/12/2011, 10:10

Nazalost, nisu ga poslusali..

Svetlost naše istorije

krasiva | 29/12/2011, 10:49

baddancer:
Naprotiv, pokušali su da ga poslušaju, ali ne sve njegove reči. Hteli su da spoje uzrok i lek.

Re: Svetlost naše istorije

misha | 30/12/2011, 23:48

Bolje da se nikada nismo "pojugoslovenili", Vojvoda Mišić je imao jasnu viziju! Ali...

P.s.Ja sam danima pod utiskom filma koji sam odgledao pre par dana na RTS1 (a koji se konačno pojavio i na YouTube-u): Na raskršću istorije - Dva veka moderne srpske diplomatije Odgledaj (traje 1.30h, ali se nećeš pokajati- vredi svaki sekund), pa mi eventualne utiske napiši ovde u komentaru. Pozdrav. :)

Svetlost naše istorije

krasiva | 31/12/2011, 09:46

misha:
Za sada odgovor mora biti u smislu da sam pogledao komentar, a za drugi ću se potruditi da ga napišem što pre! :-)

Re: Svetlost naše istorije

sanjarenja56 | 31/12/2011, 09:52

Pohvalno od tebe...sporo se budiš, ali ipak postigneš.
Imaš i 366 želja :))

Svetlost naše istorije

krasiva | 02/01/2012, 17:12

misha:
Odgledao! Čekam da daš uvod ;-)

Re: Svetlost naše istorije

misha | 04/01/2012, 12:34

misha

"Dokumentarno-igrani film "Na raskršćima istorije" bavi se spoljno političkim položajem Srbije tokom poslednja dva veka, od 1804. godine kada je počela borba za slobodu srpskog naroda do današnjih dana. Kroz istorijski prikaz najbitnijih spoljno političkih događaja film nam pokazuje gde i kako je Srbija bila pozicionirana između velikih sila i kolika je bila uloga i značaj diplomatije u tome.

Priču o dvovekovnoj diplomatiji Srbije donose nam eminentni srpski istoričari, akademici i profesori. O spoljno političkom položaju Srbije govore i engleski, francuski, ruski, austrijski i turski profesori istorije. Kroz rekonstrukciju događaja i korišćenje umetničkih slika i fotografija, film nam donosi vizuelizaciju Srbije u XIX i XX veku - vidi se kako se Srbija razvijala od vazalne turske kneževine gde se sedelo na podu na jastucima do moderne demokratske kraljevine Karađorđevića." (rts.rs)

Mene je iskreno oduševio taj film, odgledao sam ga prvo na RTS-u, pa na YouTube-u, pa download-ovao i narezao na cd:) Nadam se da je objektivan, malo mi miriše na Vukovo štekanje Rusiji, ali istorijske činjenice su zaista tu.

Posebno mi se svideo deo sa kraja filma, iz govora Vuka Jeremića: "Srbija je uvek bila u trouglu između istoka, zapada i jugoistoka, iako su se menjale prestonice...Svaki put kada bismo uspostavljali balans, tada bismo rasli."

Pozdrav. :)

Svetlost naše istorije

krasiva | 05/01/2012, 20:22

misha:
Mene je film potsetio, i dao mi nove činjenice vezane za našu mučnu istoriju. Nikada nismo imali, a ni davali sebi mira. Dokazao mi je još jedno. Da su Karađorđevići bili neprevaziđeni u bojstvu, a Obrenovići u državotvorstvu.
Ono što sam želeo da kažem (posle svoje poslednje političke priče), jeste da se istorija piše svakog dana, i da ne mogu neki misliti da vreme staje nakon svega, a da pretenzije više ne postoje. Mi ćemo se jako brzo suočiti sa ugrožavanjem naše vere, i to će biti jako težak trenutak. Kao i u istoriji, Srbija i danas traži svog zaštitnika, ali njen zaštitnik ne može ujedno biti i njen rušilac. Tog moramo biti svesni, a vreme će nas ponovo izbaciti na površinu mutljavine, u kojoj ćemo se hvatati istorije i vere.

San Francisco Giants Varsity Jacket

San Francisco Giants Varsity Jacket | 10/05/2022, 15:20

This is an excellent post I seen thanks to share it. It is really what I wanted to see hope in future you will continue for sharing such a excellent post.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb