krasiva

5.oktobar...prekretnica..

krasiva | 05 Oktobar, 2011 09:01

  Koja je sada godišnjica promena? Više i zaboravljam..ne znam da li je to zbog toga što sam u međuvremenu odrastao, došao u situaciju da se osamostalim, ili zato što vreme kaže sad si svoj, moje je bilo da koračam, sada je meni i tebi potrebna tvoja svest..

  Čovek mora biti budan, u smislu koncentrisan konstantno, ne sme da dozvoli da mu sitnice izmiču u trenucima zanesenosti, pa da sve ispadne površno pogrešno. Pred kraj svoje ere onaj ko je okarakterisan nesrećnikom dade nam savet za pamćenje! Što nije izgovor za njega i opravdanje za sve njegove funkcionere sa 17 fotelja.. Postali smo zemlja zavisnik!

  Moje mišljenje je da to nije bila revolucija već scena iz cirkusa, predaja vlasti, koju su omogućili oni koji su globalizam shvatili i suviše ozbiljno i bili u pravu! To je bila jedna fešta puča, koja ni u priči istorije neće moći da se opiše a da izgleda približno realno i nadahnuto. Dogovorom gazdi, gazdi i gazdi, promenila se vlast.. Papirići spaljeni, nov list uvučen u mašinu, počinje.. Gazde legalizuju svoju sreću interesom koji na sve strane puca, gazde u euforiji puštaju parni valjak da mesi i gori i tanji ono malo asfalta od naših života, i one poslednje gazde uživaju u svom odmoru. Da ne bih bio baš uvek zavučen, i u strahu od nerazumevanja, dajem titl :-)

Gazde 1.. EU i ostali.. Pošto su osvojili tržište minornom provizijom, dali nam da se miševski borimo sa mačorčinom, uputili nas na smernice kako da jačamo siromaštvo, uspeli nemoguće,da nam pomažu direktno da budemo nacionalno i ekonomski amputirani, i možda uspeli da nam jedino i još uvek budu prijatelji, čekaju nas raširenih ruku.. Kao trava magarca koji je polomio noge..

Gazde 2.. Delte i kockice šećera.. Čekali su period kada će se njihovi transferi konačno isplatiti, uloženi novac i knedle u grlu. A zašto? Mnogo su gledali, maštali, njihova mašta je prelazila u realnost, pa je Menhetnsan postao java, a obala nije bitna, svaka je za sebe lepa, čovek se oko lepote svog teško opredeljuje..

Gazde 3.. Zaslužni građani.. sa i bez članarine u knjižicama moranja..kriminalci i operativci.. Oni su rođeni da uživaju..

Ali...koja još kuća sa tri gazde postoji?

Isporučili su pomenutog nesrećnika, koji će za par godina biti peloidna skulptura, čivutanili krokodilski u sve manjoj bari, doneli zakone da gazde pokupe kajmak, baškarili milijarde, ali ne na ulicama koje su radnički talasi otkaza začuđeno zapljuskivali. Sve je postalo moguće, svaka čuda trajna u dugom periodu od 24 sata i potom nepoznata, na dnu jezerceta zaborava..

Počeli smo da verujemo u neke druge svece, jer su nam prognoze bile odlične! Prognoze da ćemo temelj završiti kada krov naslažemo..

  Kosovo deluje izgubljeno samom činjenicom da ona tanka ali jako bitna zaostavština „nesrećnika“ nije iskorištena..pušteno june, a ono gde će, nego u plas'! A onda klasična navlakuša za neznalice...

   Crna Gora...Ode.. Neko bi rekao, pa nek ide.. Ali i to je zaostavština „nesrećnika“... Pa valjda je bio nesrećnik, a mi dovoljno pametni da ne ponovimo greške sa pocetka prethodne decenije, kada su svi želeli da vladaju za sebe!

Vojvodina... strah..

Raška oblast...strah.. Nije postojao kod nesrećnika, valjda je bio mnogo lud..

  Očekujem da sada sevnu reakcije šta je sve još bilo kod našeg budućeg peloida, rat, sankcije, marka jednako plata i td... Tačno je.. Samo treba objasniti deci da je nakon te loše epizode, neko uspeo da potroši i baci u bunar takav kapital, da se koža naježi istog trena.. 50 milijardi potencijalnog prihoda od privatizacije, 10-inu milijardi priliva sredstava eksternog izvora, i otpis duga.. I uspeo da nas koriguje da se hranimo kašičicom tuđe hrane, na granici finansijskog kolapsa!

   Pitam 5.oktobar...gde je teritorija, gde su pare, gde je standard?! Vi gospodo koji ga slavite, sahranite ga što pre, pšenica je odavno kuvana..  

   

Komentari

Re: 5.oktobar...prekretnica..

sanjarenja56 | 05/10/2011, 10:28

Gde je nestala pozitivna energija 5.oktobra, koja se ne da poreći? Veći deo okupljenog naroda verovao je u to što radi, i u bolje. A bolje je stiglo u formi redovnijih plate za one koji rade, redovnih penzija za one koji su to živi dočekali. O armiji nezaposlenih i onih koji rešenja dobijaju na 3 meseca, a rade za crkavicu, ne bih sada.

Re: 5.oktobar...prekretnica..

beliocnjak | 05/10/2011, 12:38

Ni buldožeri više ne pomažu...

Re: 5.oktobar...prekretnica..

krasiva | 05/10/2011, 14:32

sanjarenja56:
"Čovek mora biti budan, u smislu koncentrisan konstantno, ne sme da dozvoli da mu sitnice izmiču u trenucima zanesenosti, pa da sve ispadne površno pogrešno.."

Re: 5.oktobar...prekretnica..

krasiva | 05/10/2011, 14:35

beliočnjak:
Buldožeri ne, pravi, otresiti mladi, ljudi, koji režu, koji znaju svoju istoriju, na koji način da prilagode sadašnjost i budućnost, i ono najznačajnije, da budu pravedno pronicljivi!

Inspirisano tekstovima iz današnjeg Blica

misha | 05/10/2011, 20:19

Bio sam tek klinac dok se dešavao 5.oktobar. Sa dečačkim adrenalinom pratio sam šta se dešava, lepio "pesnicu" na ormar, uzvikivao "Gotov je". Nisam baš shvatao politiku.
Shvatio sam samo da je ljudima teško, da su ogorčeni, tužni, nemoćni, da hoće svoj život nazad. Video sam osmehe narednih dana, nekako su svi odahnuli. I počeli da žive s druge strane nade.. Sve smo hteli- poštene izbore, ulazak u EU, novi ustav, fer lustraciju, otvaranje tajnih dosijea, oduzimanje nelegalno stečenog ekstraprofita, bolji standard, ukidanje viza,.. Hteli smo novi i bolji život.
Godine su se ređale,a mi smo se nekako svakog tog 5.oktobra podsećali, prebirali, podvlačili crtu, zaključivali. Nešto smo i dobili: demokratske izbore, Ustav, ukidanje viza. Krenuli smo ka EU. Najlakše je da kukamo i kažemo da je sve propalo,ali mislim da je ipak ove 2011. bolje nego 1998. godine. Iako su teme iste, niko nam ne preti bombardovanjem. Malo ko će u opštoj kuknjavi i zapomaganju pomenuti da je, bez obzira na velika očekivanja, 5.oktobra dobio najvažnije- SLOBODU!
Taj dan nam je otvorio mogućnost da se uljudimo, razvijemo, oplemenimo Srbiju, da je učinimo poželjnim susedom i partnerom. Data nam je šansa da se vratimo u Evropu.
I tako svake godine s prvih dana jeseni postavljamo slično pitanje- gde smo i šta smo - a odgovor je sve teže izvući. Da li smo uspeli da opšti interes postavimo iznad privatnog, ličnog - odgovor je i dalje negativan. Nekako smo godinama taoci nekakvog vrtloga, u kojem nam sudbina zavisi od sposobnosti da vešto varamo one koji istovremeno varaju nas.
Oni koji tvrde da ništa ili maltene ništa nije urađeno greše i šire malodušnost. Nije tako. Ipak, mnogo je više onih koji su očekivali, s pravom, da sve bude brže, lakše, bolje.
Nekako je već 6.oktobra počeo otpor reformama. Pre svega nije došlo do smene u vojnim i policijskim strukturama, a svi znamo (ko to nije dozvolio i) do kakvog tragičnog događaja je to dovelo.
Tužno je da gledamo godinama istu sliku - mladi koji žele da pobegnu odavde, njihovi roditelji kao gubitnici tranzicije, različiti profiteri i secikese sada su uglavom biznismeni.
Ostaje samo da se borimo, ko može. Pa ko izdrži..

: 5.oktobar...prekretnica..

krasiva | 05/10/2011, 22:03

Svi mi na različite načine doživljavamo slobodu... Ali mislim da pre svega, svi različito doživljavamo pojam države, i njenog postojanja.. Svak forma politike ne sme da se menja.. Pa sigurno da nova vlast građanima nije smela da priušti ono što su već videli i oterali. Morali su da menjaju. Zato sada, npr. građani stiču utisak da su plate redovne.. A ono što se naziva formom jeste zadovoljeno, samo je bitno na koji način, a on je pak, jednostavan..življenjem na tuđ račun. &.oktobar se svakako nije desio..a ja ga zamišljam potpuno drugačije..
Ne postoje gubitnici tranzicije! To je bestidna laž! postoje ljudi koji su stradali ne zbog nekog pojma tamo, koji želi da zavara trag kao nešto što neminovno sledi, već zbog čisto loših poteza aparata!
Ja na politiku gledam dosta prosto.. U razvoju, daj ljudima da rade, neminovno će ga biti. Za sve ostalo moraš biti "šahista"..

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb