krasiva

Vidiš gde smo! Boji se,sa razlogom..

krasiva | 27 Februar, 2011 22:15

    Od goreg nikada ne bude gore, jer je privikavanje stvar navike koju nismo stvorili... Sanjamo snove koji se rasprše nepromišljenim mahom pera pojedinaca koji će svemu da nas nauče, samo neće tome, kako izgleda bezbrižna noć...
    Da nam neko pokloni 2 DM, a da nam one valutarno znače, mrsko bi smo se protresli.. Ili da nam u autu nestane benzina, pa da se za "prvu pomoć" dopingujemo kokakolarkom do prve benz stanice.. Ovo je Srbija, i vezaćemo sve za vreme koje je iza nas. Bilo... Ne ponovilo se!!! 
    Da smo živi i zdravi!! Dobra parola za sve baksuze koji bejaše ometeni da upoznaju Evropu.. za Gedžu koji nas je zarobio da se valjamo u sopstvenom mramoru, a ima i onih koje je "pumpa" sredila da ne vide crvenilo po kom slavni šetaju, i vreo asfalt na kom juri najbrži cirkus..
    Sada...putuju oni koji moraju. Državni funkcioneri opterećeni nacionalnim i egzistencijalnim pitanjem. 12 godina je prošlo od razaranja SR Jugoslavije, 11. od kraha "samovolje" jednog čoveka. 10. od formiranja prve "postrevolucionarne" Vlade, 8. od ubistva premijera Vlade Republike Srbije, 7. od nastanka Vlade drugog mandata i mandatara i izbora predsednika Republike Srbije...Prošlo je pet godina od razdruživanja Srbije i Crne Gore.. Proći će još mnogo godina, a ishod Kosovske priče, neće biti kratkog dometa.. Ostaje žal..tuga i strah. Da li je "drug Požarevac" bio u pravu.. 
    "Sve zemlje koje su se našle u statusu ograničenog suveriniteta, sa vladama pod uticajem stranih sila..vrtoglavom su brzinom postajale siromašne..
     SR Jugoslavija će opstati samo ako zadrži političku i ekonomsku nezavisnost.." 2.oktobar, 2000.
    Ne volim što sam citirao bivšeg predsednika, pa i da je bio najbolji. Možda i jeste..u njegovim snovima.. 
     Oni gore pomenuti, što putuju, slabo su šta uradili, ali najgore je to što kucaju istoriju na tankom providnom papiru, kog vreme i zaborav nosi, pa sam ja uveren da će oni još dugo biti prisutni, verni saputnici naših života. Osim broja dva, sada mi se gadi i na broj 3, što zbog našeg najboljeg tenisera, a više zbog onog što se dešavalo nakon te, famozne, revolucije. 3 eura koštale su naše šećerane.. Posledica - Kao i sve što je prodato u bescenje,i ovo ima uticaja na to što je državna kasa prazna (2011.), država bez ideje, jer da je bilo, taj vizionar je morao uzeti u obzir i eventualnu "partijsku" državu. Posledica broj 2.- dobitnik nagrade Kluba privrednih novinara 2010, kompanija koja je obeležila deceniju, MK group.
 

 Miodrag Kostić, predsednik MK GROUP
 
Poštovani prijatelji, to je realnost, nas, društva i Krasive. E, i ako nije bila stvorena...sada jeste..upoznajte naviku :-)
     Naučili su nas da gledamo prema Evropi, što je predobro. Ovoj zemlji je potrebno malo reda, jer ona želi deo "svetskog krema", kako zovu Stari kontinent. Konačno, novac se ne menja na ulici.. Naučili su nas da okrenemo glavu i gledamo kako Sunce zalazi.. S'tim što sada menjaju udžbenike, zato što mi njih nismo naučili da je nama potreban bolji standard, lepši život. Ponoviću se. Dole na severu Afrike, narod, u ovom trenutku, pokušava da nauči "ove njihove" svojim željama..:-) Ne bi bilo smešno, da nije deja vu. Oni ne znaju uočiti naš primer, kao što mi nismo želeli videti kajganu na trpezi naših suseda, bez pečenja. I njihovi ex predsednici biće u pravu.. ali ako im je to za utehu.. tek za par uzbudljivo burnih leta.. :-)
Inače, naslov članka nije baš ovakav kakvog ga čitate.. i tu se ništa nije moglo :-)  Dečak ne zna sva slova :-).
 
Vidiš gde smo! Borise, sa razlogom :-)
 
     Kriza se objašnjava na različite načine. Političke konotacije su usmerene pravcom interesa i kasiranja poena, zbog čega opozicija ima "materijala" na pretek, a vlast tek ima samo jedan problem, kako pretvoriti konfuziju u nešto što je postojalo pre samo deceniju..u energiju.. Zašto su to dozvolili oni u koje smo polagali nadu da će nas odvesti u srećnu budućnost..u realnost koja će biti drugačija, a u kojoj smo samo želeli živeti od svog rada..?! Neke odgovore treba dati, i razjasniti kroz diskusiju komentara, šta se to desilo..
     Predsednik Srbije, gospodin Boris Tadić, nedavno je na pitanje zašto Predsedništvo i Vlada Republike Srbije ne izmiruje dugovanja državi na konto tekućih, komunalnih i ostalih troškova, odgovorio sledeće: 
    “Nema novca zato što je slaba privreda, a privreda je slaba zato što je slabljena u mnogim decenijama u prošlosti." 8. novembar 2010.
     A ima li smisla davati komentar..
    “Proces privatizacije je ekonomski propao, jer je poslužio isključivo da tajkuni operu novac. Upravo zato nikada nije postavljano pitanje porekla novca. Vlast je dozvolila tajkunima i kriminalcima da kupuju dobre firme, da ih unište i prodaju kao nekretnine”, Verica Barac, predsednik Saveta za borbu protiv korupcije
    "U administraciji Srbije radi oko 28.000 činovnika, četiri puta više nego 2000. godine. Zbog službene tajne tu nisu uračunati zaposleni u BIA i vojsci. Administracija Republike Srbije je 2000. godine brojala 8.099 zaposlenih. Samo ukidanjem savezne države, a potom i državne zajednice, u nju se prelilo još 12.000 zaposlenih. Posle nekoliko izbornih ciklusa kadar je ojačan za još 10.000. U međuvremenu je predviđena racionalizacija čiji tempo nije oduševio predstavnike Međunarodnog monetarnog fonda, s kojim Srbija ima aranžman o smanjenju troškova u državnoj upravi. Rashodi za zaposlene za 2011. godinu iznose 196,6 milijardi dinara i u strukturi ukupnih rashoda učestvuju sa 15,6 odsto. Najveći deo tih izdataka, u iznosu od 187,6 milijardi, odnosi se na plate zaposlenih koje se finansiraju iz budžeta Srbije.
     Kakva je inače finansijska računica sa štetom koju nanose rukovodioci javnih preduzeća u Srbiji? U 570 republičkih i lokalnih javnih preduzeća ima 8.242 direktora, zamenika, pomoćnika i raznih rukovodioca. Prosečno primaju bar 1.000 evra mesečno, a sa porezima i doprinosima 1.500 evra, plus propratni troškovi kao što su tapacirana kancelarija, automobil, vozač, sekretarica, reprezentacija, putovanja itd, što je najskromnije gledano bar dodatnih 5.000 evra mesečno. Kad sve to pomnožimo sa 8.242 dobijemo 650.000.000 evra godišnje, na šta možemo da dodamo oko 900.000.000 evra štete koju ti isti rukovodioci nanesu kroz korupciju i mito (sa i bez tendera). Sve to ukupno daje (čak konzervativno) sumu od 1.550.000.000 evra godišnje na grbači napaćenog srpskog naroda (oko 1.000 evra po svakom zaposlenom). To znači da svaki rukovodilac u propalom sistemu javnih preduzeća građane Srbije prosečno košta 15.000 evra mesečno, a još preko toga naprave i milijarde evra štete godišnje zbog neodgovornog, ali najčešće bahatog i nekompetentnog upravljanja poslovanjem." www.acter.co.rs 
    Uništenje naše lepe zemlje počelo je sa trenutkom promena. Isti model koriste i naši susedi, prosto je neverovatna sličnost događaja i iskorištenih mehanizama. Treba li da se pominju ministarstva, agencije, tela...u jednoj reči "partijaštvo"..? Duva Vam, predsedniče, pored glave..
Predsednik Republike Srbije, Boris Tadić

Komentari

Re: Vidiš gde smo! Boji se,sa razlogom..

misha | 28/02/2011, 00:57

"Kod nas se često kaže da je ovo partijska država. Meni se čini da je to čak i kompliment. To je država vrhova političkih partija.", Vesna Rakić-Vodinelić (Peščanik, 18.02.2011.)

"Riba smrdi od glave." "Zmija se ubija udarcem u glavu a ne u rep!" Puno je ovakvih naših mudrih misli, ali kao da nam ta ista mudrost nedostaje u praksi?! Činjenica je da onaj prvocitirani u ovom postu nije valjao, ovi takođe nisu dobri, ali kad bolje razmislim- plašim se da i nemamo boljeg izbora?!?:/

Vidiš gde smo! Boji se,sa razlogom

krasiva | 28/02/2011, 12:05

Misha@:
Kada kažem partijska mislim na to da taj isti državni aparat, koji jeste duboko partijaštvo, nije povećan samo u centrali, već u celoj Srbiji, primer Kragujevac, od 350 u administraciji gradske uprave, do 850. To nije Tadić uradio, ali njegovi ljudi jesu, ili neki drugi, sve jedno. To je sistem koji Tadiću da prednost kasnije, da li je to 3 ili 4 %, sve jedno je. Jednom rečju to su njegovi "dželati" i on to zna. Da li će "novi" imati dželate, verovatno hoće, ali to nije razlog da trenutno nesposobni ne prekinu ovu agoniju, jer jednostavno, ne zaslužuju da budu tu gde jesu. A vlast je promenljiva, bar su nas tako učili na trgovima devedesetih :-)

Re: Vidiš gde smo! Boji se,sa razlogom..

misha | 28/02/2011, 14:08

misha

Tadić i Dinkić su nasledili Miloševićev sistem koji im se očigledno toliko dopao- da su ga čak i "poboljšali"...ali šta je alternativa?! Po meni, to je jedino LDP...ili grešim, jer alternativa ne postoji?!

P.s.I samo da pohvalim tvoje prve blog korake- u svakom postu (pa i opisu bloga) ima po koja rečenica koju se trudim da upamtim :) Takođe, zanimljiva igra reči u ovom postu ;) Sa nestrpljenjem čekam sledeći post i očekujem konstruktivnu komunikaciju kroz komentare:)))

Vidiš gde smo! Boji se,sa razlogom

krasiva | 28/02/2011, 15:14

Dinkić nikog nije nasledio to je jedinstveni primerak, prototip, taj se ne ponavlja ;-) Tadić, po nekad, odaje sliku prosečnog političara, dok sa druge strane nema te prosečnosti, kada je stranka u pitanju. Stiče se utisak da je bolji predsednik stranke, nego Srbije, i da je njoj više posvećen. Alternative ima...uvek.. Pa nije li samo to razlog da bi ostali ;-).
Hvala na pohvali mojih prvih, a nadam se sigurnih koraka ;-).. Biće konstrukcije, zato i postoji Krasiva :-)))

Re: Vidiš gde smo! Boji se,sa razlogom..

Janakis | 02/03/2011, 12:32

Odličan tekst. Mnogo je laži izgovorio bivši predsednik g.Milošević, međutim čini mi se da je tog 2. oktobra 2000. govorio istinu. Nismo bili spremni da čujemo.Nedavno sam slušao, opet taj govor, čak sam bio i u iskušenju da ga objavim na blogu. Pitaš se zašto posle 5.oktobra nisu ispunjene naše želje za normalnim životom, zato što oni koji su predvodili i finansirali projekat nisu delili iste želje sa narodom. Sloba je bio i faktor mira dok je radio kako sviraju, i zločinac kada se usprotivio, Tadić je još uvek u fazi faktora mira, mir, mir i samo mir, a država se i dalje raspada. Ukoliko se usprotivi bili čemu Kosovskoj tzv. nezavisnosti ili osamostaljenju Sandžaka imaće priliku da bude i zločinac (odbačen, potrošen i osuđen).

Vidiš gde smo! Boji se,sa razlogom

krasiva | 02/03/2011, 13:06

@Janakis:
U svom postu sam hteo da ukažem na to koliko ne umemo da se izvučemo iz partije šaha, u kojoj smo figure, pa bar da smo i one važne, nego bedni pijuni i konji, kojima se mat retko kada daje. Isti mehanizam,koji se sada koristi za Libiju, svojevremeno je korišten na nama. preslikan. Mi nismi imali vizionara u promenama..greše oni koji to misle.. Hvala na pohvali, i dobrodošao na Krasiva blog :-)

Re: Vidiš gde smo! Boji se,sa razlogom..

Janakis | 02/03/2011, 13:44

Tako je. Oni koji nas vode ili koji su nas vodili ne misle o ljudima ili državi, već o vlasti i privilegijama. Nas se sete kada budu poraženi ili suočeni sa neuspehom. Niko ne razmišlja o potezu unapred, već razmišljaju o njemu pošto ga povuku. Pozz.

Re: Vidiš gde smo! Boji se,sa razlogom..

sanjarenja56 | 02/03/2011, 15:59

Nađoh nedavno dobar aforizam:
Branislava Vukomanovića, tehničkog urednika „Politikinog Zabavnika“:
Oglas:
Izdajem potvrde da ste 5. oktobra 2000 bili sa mnom na pecanju.

Vidiš gde smo! Boji se,sa razlogom..

krasiva | 02/03/2011, 16:23

@Sanjarenja56:
Sećam se tog dana kao da je juče bilo.. Igrali smo košarku, kada sam ušao u kuću, na televiziji, Skupština u dimu.. To je bio tako čudan osećaj, kao kada letiš pa ne znaš kako ćeš pasti i dočekati se. Iskreno, u meni se javio strah. Bila je to ružna slika..
Ja mogu izdavati opravdanja, naravno, nemojte misliti da ste u košarci mogli da pobedite ;-)

Re: Vidiš gde smo! Boji se,sa razlogom..

mutnajasenica | 05/03/2011, 17:05

Odličan tekst. Sve najbolje u daljem blogovanju.

Vidiš gde smo! Boji se,sa razlogom..

krasiva | 06/03/2011, 13:04

@Mutnajasenica:
To su bila samo neka zapažanja ;-) Hvala puno!

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb