krasiva

Nauči me, kad već neću!

krasiva | 06 Novembar, 2011 12:47

   Da sam profesor.. znao bih samo kako bih se obukao.. koje odelo.. Sve ostalo je nepredvidivo.. Mogao bih pričati kao Fidel.. o obrazovanju, poslu, i našim manirima.

    Kreda se uzima u kancelariji.. na tabli postavlja samo jedan znak pre nego što se bilo šta kaže. Taj znak je ",".. Čuješ neki, ili par glasova - "zarez!". " Tako sam i ja mislio kod profesora Pravopisa i Književnosti. Ali me je tom da je ovo "zapeta" naučio profesor Statistike.. Profesor Akademik.. Deco, kolege.. Znanje nije bogatstvo. Znanje je ceo svet. A vi procenite ŠTA ĆETE Wink

    Kod mene bi svi imali petice. Studenti desetke Smile To bi im bila prva informacija, nakon imena, i pošto onaj ko ovo čita zna da nije prvi april, rekao bih da bi se za to stvorili adekvatni uslovi..

Pismeno polaganje kao provera znanja? Hvala svim pismenim ali doviđenja!!

    Uslovi koje sam pomenuo, bili bi moj trud da prenesem znanje u punom obimu, nakon čega bih uključio dotičnog, da me natera da bacim klešta iz ruku, da priča, da razmišlja, da on mene ubedi da mu je savršeno jasno to šta je šlušao. Pa onda varijanta inverzno ironične slovenske antiteze, da li je a nije!

   Interesovanje učenika, studenta, je obaveza predavača. Ako to ne shvataš, idi na neku traku profesore, za pakovanje miliona artikala nije potrebna kreativnost.

   Pričanje o nekim drugim, životnim temama. Mislim da je profesor nešto posebno, uzvišeno, da treba dodatno da se izdigne van onog što je limit programa, jer iz njegove učionice izlaze relativno formirane ličnosti, a da bi te iste došle do kuće, moraju preći ulicu ili ići po njoj.

    I ono krajnje, ali najvažnije, kroz priču.. “ Moj drug, u isto vreme kolega, I ja vraćamo se na vikend kući. Pričamo o školi, ispitima, između ostalog o jednom koji smo imali pismeno I koji je sadržao 50 pitanja. U priči pomenusmo to da nam je oko 30-ak potrebno za prolaz.. U tom trenutku,  okrenuo se gospodin koji je sedeo ispred nas I rekao: “ Izvinite momci što se mešam, čuo sam razgovor, mislim da vam za prolaz treba 50...” Tajac par sekundi, a onda grohotom smeh nas dvojice!

   Došlo je mojih 50..

 

Komentari

Re: Nauči me, kad već neću!

persefona | 06/11/2011, 13:37

Ja sam učiteljica! Doduše, neuspešna, jer sam zbog raznih gluposti sa kojima nisam mogla da se izborim napustila prosvetu. moje vidjenje obrazovanja i rada sa decom daleko su od onoga što je "naša" škola mogla da mi ponudi!!! kajem se, ali... sad je kasno!!!
trebalo je više da se borim i da budem upornija!!!

Re: Nauči me, kad već neću!

merkur | 06/11/2011, 14:07

Obozavam decu, ja sam jedna "neostvarena" uciteljica :( O, skolstvu nasem, slazem se sa Persefonom. Narocito je tesko za podneti, kad vam krenu deca u skolu. Tad se susrecete sa gomilom "nebuloza", raznih.

Re: Nauči me, kad već neću!

sanjarenja56 | 06/11/2011, 17:04

Prvi je zadatak nastavnika da zainteresuje slušaoce. Ako u tome ne uspe, ili je loš nastavnik ili su slušaoci totalno nezainteresovani za bilo šta.

Nauči me, kad već neću!

krasiva | 07/11/2011, 00:23

persefona:
Nadam se da je ovaj post oživeo u vama nešto što vas vuče da konstatujete da ste mogli! I ta promena na bolje bi bila promena ka onom što ste želeli..

Nauči me, kad već neću!

krasiva | 07/11/2011, 00:26

merkur:
Nebuloze ostavljaju utisak..jer ih je previše.. Poželite da vas neko pošteno oduševi!

Nauči me, kad već neću!

krasiva | 07/11/2011, 00:30

sanjarenja56:
A mene je najviše nervirala rečenica "koga interesuje, ko želi neka sluša!" Tako nam sve i ide..tako kako smo odgovorni, i kako nam je stalo..

Re: Nauči me, kad već neću!

biljanak | 07/11/2011, 07:05

Danas treba biti umetnik pa zainteresovati decu za gradivo.mnogo je faktora koji su krivi za ovakvo stanje.

Re: Nauči me, kad već neću!

sanjarenja56 | 07/11/2011, 08:44

Velika je odgovornost biti profesor. Neki to ne shvate nikada, žalim ih.

Profesor

krasiva | 07/11/2011, 11:09

biljanak:
Profesor je ipak zanimanje. Odnosi se prema drugima kao što bi želeo da se drugi prema tebi odnose. Uvek, ne misli, već pomisli na sebe..

Profesor

krasiva | 07/11/2011, 11:14

sanjarenja56:
Odgovornost, prvo prema sebi.. ali kao što postoje različiti ljudi, tako postoje oni nastavnici, profesori sa više osobina koje se nama možda i ne dopadaju.. iskreno, onaj ko probudi pažnju, zainteresuje onog kog uči, završio je dobar deo posla. "kult" profesora se izgubio..

Re: Nauči me, kad već neću!

anam | 07/11/2011, 11:21

anam

Bila sam učiteljica lutkama i medi. Slušali su me, a ja im delila ocene, pričala sve šta se dešava...
Oduševilo me je to, poželela sam da postanem profesor.
I...
Jednog dana profesorka na moj pismeni napisa PROMAŠENA TEMA, i zalepi trojku.
Hvala joj...

Nauči me, kad već neću!

krasiva | 07/11/2011, 11:54

anam:
Zanima me ko je bio najbolji đak ;-) Jel ispitivanje bilo pismeno ili usmeno ;-) Sjajno anam.. Ja sam sebe zamišljao kao policajca, a kasnije vozača autobusa :-)
Znam slučaj kada je jedan na pismenoj iz fizike pisao recept za princes krofne..;-) Tako da, nemoj da pomisliš da je tvoja tema bila i najmanje promašena :-)

Re: Nauči me, kad već neću!

anam | 07/11/2011, 12:04

Najbolji je bio meda, lutke uvek izvode:))
Mogli smo se sresti, želela sam da budem kondukter i da otvaram vrata na busu i prodajem karte. Ono kšššš... kšššš, me fasciniralo.
Sad kad mi kola rade kšššš...kššš.... muka me uhvati:))

Nauči me, kad već neću!

krasiva | 07/11/2011, 12:27

anam:
Hehehehehe kššš, a vrata ne mogu da se zatvore, pa mora da se ponovi ;-))
Vidiš kako je lepo kada si mali, imaš "lakše" poglede na svet :-))

Re: Nauči me, kad već neću!

misha | 07/11/2011, 13:10

misha

Hehe, sviđa mi se sve ovo što si napisao- i ja tako nekada zamišljam kakav bih profesor bio i u dosta čemu se naša razmišljanja/planovi poklapaju:) Nikad ne reci nikad..;))
Najbolji su oni profesori za koje na početku pomisliš da su "babaroge", a kasnije shvatiš koliko su (bili) dobri ljudi, pravi drugari i koliko si (k)od njih pametnih i korisnih stvari naučio!

P.s.Kššš...kššššš- umalo da zaboravim, ono sa ZAPETOM je pobedilo :D

Nauči me, kad već neću!

krasiva | 07/11/2011, 13:28

misha:
Pomisliće neko, kšššš na radiju :-))
Zamisli, mene jedna nastavnica iz osnovne škole, predavala mi je matematiku, i dan danas kada sretne pita zašto smo pobegli sa časa (pobeglo celo odeljenje) :-) Baš je to teško podnela..

Re: Nauči me, kad već neću!

misha | 07/11/2011, 19:29

misha

Hehehehhehehehehe :)))

Nauči me, kad već neću!

krasiva | 08/11/2011, 11:44

Stvarno je bila posvećena radu, i mnogo je to teško podnela.. A mene je cenila, ne znam zašto, jer sam bio tek prosečan matematičar ;-)

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb