krasiva

K(Dž)ip slobode

krasiva | 16 Novembar, 2011 16:00


     Poklon prijateljstva Francuske američkom narodu. Kip slobode (1886.)

kip

U postolju spomenika uklesan je čuveni stih američke pesnikinje Eme Lazarus: "Daj mi svoje umorne, svoje siromašne, svoje šćučurene mase koje žude da slobodno dišu"

Kip je simbol nastanka temelja, ispostaviće se, države koja utiče i kreira pisanje istorije u budućnosti. Svaka zemlja ima svoj "kip".

     Amerika je bila svesna svoje budućnosti, i uloge u njoj. Znala je da njen kip postaje simbol odlučnosti, borbe i želje da opstane i "umiri" svet. Međutim, koji kip može da potisne ličnost Džordža Vašingtona, borca revolucionara, koji je "stvorio" Ameriku. Zato je želela da ugradi i spoji ova dva "sunca", i taj proizvod koji dobije iskoristi za prenos svog talasa slave! Niko nije znao šta će to u stvari biti, nije znao ništa..ništa osim imena. Prošlo je skoro dva veka.. I evo ga.. DŽIP.

Pršti slobodo, sa te mašine, vreme je da damo srce svetu! (Libijski pobunjenici u borbi za slobodu) A i još po nešto..
 
     Patent je zaživeo i kod nas.. Tog "predivnog" 5-og..
     Ti, Ilija, idealisto, koračaj, kreći se meko a brzo, od lepog do glavnog grada,  nemoj da usmeravaš svoj pogled i svoj osećaj na bol svojih stopala koja zbog pocepanih starki doživljavaju svaku oštricu kaldrme na putu ostvarenja sna da promeniš "video" užasa pred svojim očima..
 

     Koračaj.. jer nije bilo dovoljno mesta u džipu, "receptu" slobode.. Njime će Pašićevim trgom defilovati vođe "zatvorenih pesnica", buduće merice demokratije, od podruma do Bodruma. Iz njega će izaći razni Gagići!

     Ta velelepna, stvorena stvar, u budućnosti će se darivati prijateljima.. 

                                                                       "Željan ideala, ispao budala"

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb